top of page

KATERE IGRAČE IZ OTROŠTVA ŠE IMATE?



Najstarejša igrača bi naj bila palica, pravijo pri Združenju za igrače v Veliki Britaniji. A si predstavljate, kako debelo bi pogledali otroci, če bi danes dobili za božič palico? Verjamemo, da če bi bila to palica Harry Potterja, bi nam otroci še oprostili, sicer pa…

Leta 2004 so arheologi, med ruševinami neke vasi na italijanskem otoku Pantelleria, odkopali 4.000 let staro punčko iz kamna. Imela je kodraste lase in je bila zakopana skupaj z miniaturnimi kuhinjskimi pripomočki. Ta najdba je naravnost neverjetna, če le pomislimo, kako dolgo zdržijo moderne igrače v naši hiši – »zakopane« ali ne, pod kupi drugih igrač.


Ta teden smo presenečene ugotovile, da četudi je svet šel naprej in se je spremenil, odkar smo same bile majhne punčke, je še vedno veliko igrač, ki so tudi danes popularne pri otrocih in jih še vedno podarjamo za Božič.


In četudi se trendi obračajo in nekatere igrače odidejo »iz mode«, je še vedno veliko število takšnih, ki so stalnica na otroških seznamih za Božič, katerih »rojstvo« sega vse v pozna šestdeseta.

Glede na vse to smo spodaj sestavile seznam igrač iz (našega) otroštva.

Katere izmed teh igrač pa so se znašle na vašem seznamu želja? In četudi niste imeli te sreče, da bi vas Božiček obdaril z igračo, ki ste si jo zaželi, jo morebiti letos prinese vašim otrokom? Morebiti si vzamete sedaj tisti čas in se, še preden jo skrbno zavijete za vaše sončke, malce poigrate z njo? :)


Uno - Uno ali Ena, kot bi igro poimenovali v slovenščini, je izšla pred skoraj 40 leti in je še danes zelo priljubljena. Danes seveda obstaja veliko več možnosti igre, kar vključuje tudi video igrice in tematske sklope kart, a nič ne prekaša originalno verzijo, ki je v osnovi izredno enostavna.

Barbie punčka - barbika - Igrača, ki je (bila) želja skoraj vsake deklice - klasična punčka Barbie.

Kljub temu, da so jo izdelali že 1959, je vrhunec priljubljenosti pri oboževalkah dosegla leta 1993.

Barbie punčka je najbolj priljubljena modna punčka, ki so jo kdaj koli izdelali. Sanjska hiška Barbie punčke, ki so jo prvič predstavili leta 1962, se proda vsaki dve minuti. Obenem je Barbie punčka ali barbika najbolj vsestranska modna punčka na trgu igrač.

Z leti je Barbie franšiza svojo ponudbo razširila in tako sedaj vključuje punčke vseh oblik in velikosti.

Jaz sem imela punčko imenovano Sindy, ki je bila na trgu Velike Britanije izdelana kot konkurenčna punčka za evropsko barbiko.


Rolka - Iznajdba poliuretanskih kolesc je popolnoma spremenila svet rolk in »rolkanja« oz. skateboardinga in ga naredilo izredno priljubljenega v 70-ih letih prejšnjega stoletja. Kolesca so imela zaradi tega novega materiala boljši oprijem na asfaltu, kar je pomenilo, večjo varnost rolk. Rolke so postale kulturna ikona.


Monopoli - Monopoli je enostavno najbolj uspešna družabna igra vseh časov. Do sedaj je bilo prodanih več kot 200 milijonov kompletov, v več kot 80 državah in prevedeno v 26 jezikov v zadnjih sedemdesetih letih. Svetovni prvak med zbiralci ima kar 2586 kompletov igre Monopoli.

Igro je leta 1933 ustvaril nezaposlen prodajalec Charles Darrow, ki je prvi osnutek igre narisal kar na namizni prt. Leta 1934 je Darrow ponudil svojo igro takrat vodilnemu podjetju na področju zabave Parker Bros, ki je igro zavrnilo, ker naj bi vsebovala »dvainpetdeset temeljnih napak«.

Neustrašni Darrow je izdelal 5000 kompletov Monopolija in jih začel sam prodajati. Uspeh igre v tamkajšnjih prodajalnah je vzpodbudil podjetje Parker Bros, da so leta 1935 kupili pravice za izdelavo Monopolija in naredili to družabno igro najbolj prodajano v Združenih državah Amerike.


Steze za avtomobilčke Hot Wheels - podjetje Mattel je ustvarilo pravi hit, ko je izdelalo avtomobilčke s plastičnimi koleščki in steze, po katerih so le-ti lahko spuščali svoje nove avtomobilčke. Številni dizajni in oblike so poskrbeli, da so avtomobilčki prirasli k srčku vsakemu otroku.

S predstavitvijo stez za avtomobilčke so ti postali še večji hit.


Lego - Lego podjetje je sedaj četrti največji proizvajalec na svetu igrač, ki zaposluje več kot 5.000 ljudi po celem svetu. Okoli 150 ustvarjalcev 18 narodnosti oblikuje in načrtuje elemente za vse različne sete Lego kock. Ti seti se prodajajo v več kot 130 državah. Zanimivo bi bilo izvedeti, koliko otrok je bilo navdušenih sestavljalcev Lego kock preden so postali inženirji.

Še ena poslovna priložnost, ki jo vidi podjetje Lego pa so njihovi Legoland parki. Vsega skupaj jih je kar osem po celem svetu – v Billundu, Kaliforniji, na Floridi, v Maleziji, v Dubaju, Windsorju, na Japonskem in v Nemčiji.


Play-Doh - plastelin - Play-Doh plastelin imajo radi otroci po celem svetu in to že odkar je bil izdelan, leta 1956, ko je Joe McVicker ustvaril nežno modelirno glino, sestavljeno iz paste za tapete, za razred, ki ga je poučevala njegova sestra. Maso, ki se z lahkoto upogiblje in ostane mehka in se ne pokvari ter se hrani v zaprti posodi, lahko oblikujemo na nešteto načinov in jo lahko na koncu ponovno oblikujemo v kroglo za še eno uro oblikovanja.

Play-Doh plastelin je priljubljen še danes ravno tako kot je bil v preteklosti. Vse zasluge za to gredo partnerstvu med plastelinom in najljubšimi liki otrok, hrano in oddajami.


Igračke Troli - Ideja, ki stoji za igračkami oblikovanimi kot troli, ki prinašajo srečo, je ta: so tako grdi, da ko jih pogledate, se boste zagotovo smejali in če vas nasmejijo se vam nič slabega več ne more zgoditi.

Če stoji za tem logika ali kaj drugega, vedo le Danci, ki so jih ustvarili. Slednji so prav tako tisti, ki legende o trolih prenašajo iz generacije v generacijo. In prav to je botrovalo izdelavi prve takšne igrače, saj je prototip za tako igračo izdelal danski tesar.




Rubikova kocka - Pisana kocka, ki je zmedla že marsikoga, je že od nekdaj ločila profesionalce od amaterjev, ko si ti želeli razvozlati njeno uganko.

Igra, v kateri je odločala hitrost je nekatere popolnoma znervirala, nekatere pa popeljala do zmage, ko so razvozlali skrivnost kocke. Kocka, ki jo je izdelal Erno Rubik je postala prava ikona. Po mnenju Združenja igrač v Veliki Britaniji in je najpopularnejša uganka v zgodovini.


Moj mali poni - Ta več milijonov dolarjev vredna franšiza je prebrodila marsikatero oviro na svoji poti

od časa, ko so jo prvič ustvarili. Majhni pisani plastični poniji so bili pravi hit skozi 80-a, preden so poniknili v letu 1990.

Od takrat so prišli nazaj v obliki štirih likov v risanih serijah in filmu.



Transformerji - Preden so transformerji nastopili v risanih serijah, stripih in uspešnih akcijskih filmih so bili že neverjetno priljubljena linija igračk. Tovornjaki in avtomobili so se lahko spremenili v robote in tako so kot igračke bili bolj popularni.


Jenga - Jenga je luč sveta zagledala leta 1983, a je postala priljubljena šele nekaj let pozneje. Jenga je edinstvena družabna igra, pri kateri ste še posebej pod pritiskom, saj morate zgraditi stolp iz lesenih blokov, pri čemer jih enega po enega vzamete iz stolpa in jih položite na vrh stolpa. Z vsakim gibom je stolp večji, a tudi nestabilen – in pravilo pravi, da izgubi tisti, ki stolp prvi podere.

Ninja želve - Ninja želve so bile želve, ki so bile poimenovane po renesančnih italijanskih umetnikih in ki jih je rokoborskih veščin naučil njihov sensei (učitelj), podgana. Liki so se najprej pojavili v obliki stripov leta 1984, a jim je kmalu sledila še risana serija in so tako čez noč postali pravi hit. Igrače, ostali predmeti in igre so postale stalnica v zbirki vsakega otroka.

Ninja želve so še vedno zelo priljubljene na trgu igrač. Zasluge za to si lastijo nedavne predelave v filmih o ninja želvah.


Upamo, da smo s tem prispevkom pri vas vzbudile iskrico nostalgije. Seznam bi lahko bil še daljši – skoraj neskončen. Poleg tega bi lahko napisale še kakšen blog o igračah, ki smo si jih želeli, a jih nikoli dobili. Jaz osebno sem si vedno želela Mr. Frostyja (posoda za zmrzovanje in izdelovanje ledu) - morebiti bom Božičku pisala, da mi ga letos prinese :)

.

Če, kot me, premišljujete o božičnih darilih vas vabimo, da si preberete naš prispevek o tem, zakaj je »izkušnja« najboljše darilo, ki ga lahko letos podarite.

bottom of page