top of page

8 Razlogov zakaj so počitnice “doma” ODLIČNA ideja

V Angliji imajo en super izraz, ki ste ga mogoče že slišali, ‘STAYCATION’, pa veste, kaj to v resnici pomeni? No, to je izraz za počitnice, ki jih raje kot v tujini, preživimo na domačih tleh ali pa celo doma, in vključujejo enodnevne izlete ter oglede lokalnih znamenitosti.


In ker je videti vse bolj verjetno, da bodo to poletje potovanja spet omejena, smo razmišljale o prednostih počitnikovanja bliže domu. Moramo omeniti, da smo bile me velike promotorke gibanja na prostem ter raziskovanj in odkrivanj lepot lokalnih območij, še preden nas je zadela tale Covid situacija.


Mnogo izmed nas, nas pozablja ali pa jemlje za samoumevno, naravne lepote in znamenitosti lastne države. Veliko je znamenitosti, ki samo čakajo, da jih odkrijemo, celo na domačem pragu. In velikokrat je žal tako, da tuji obiskovalci vedo več o teh draguljih kot domačini.

Ne glede na to, ali greste na veliko enodnevnih izletov (v stilu Mini Adventures pustolovščin 😉), si privoščite vikend pobeg ali pa dolge poletne počitnice, vam ni potrebno imeti slabega občutka ali misliti kaj vse zamujate, če niste sedli na letalo in izkusili tujino.

Še vedno niste prepričani in si obupno želite preko meje? Za vas smo raziskale prednosti počitnic doma, zato vas vabimo k branju in pustite se prepričati!


Počitnice “doma” so:


MANJ NAPORNE

Ste se že kdaj po dopustu počutili tako utrujene, kot da sploh niste bili na počitnicah? Potovanja so zelo zabavna, lahko pa so tudi stresna in naporna, odvisno seveda od tega, kam potujete in od aktivnosti, ki jih na destinaciji izberete. Da "jet lag" (utrujenost zaradi časovne razlike) sploh ne omenjamo!


DALJŠE - Ker ne preživite niti dneva ali celo več dni na poti, bodisi z letalom ali v avtu, od doma do destinacije in nazaj, dejansko dopustujete dlje. Brez izgubljenega časa, zaradi čakanja na letališču ali na izposojo avtomobila. Brez skrbi, ali se boste pravočasno odjavili iz hotela, in brez celodnevnega postavanja naokoli in čakanja na let domov.

MANJ STRESNE

Seveda je veliko odvisno od tega kakšne vrste oseba ste ko potujete, ampak toliko je stvari, ki nas na potovanjih lahko vržejo iz tira. Toda počitnice doma dramatično zmanjšajo raven stresa. Še več, počitnice v domačem okolju omogočajo resničen počitek, saj se počutite sigurno. Čas, ki bi ga porabili za čakanje na vkrcanje, za sedenje v prevoznih sredstvih in še več, pa izkoristite, da se resnično spočijete.

OKOLJU PRIJAZNEJŠE - Počitnice doma imajo še eno veliko prednost, so okolju prijazne. Letala porabijo veliko goriva in zaradi tega v ozračje sprostijo veliko CO2, če se jim izognemo je to za okolje prijaznejše. Bivanje v Airbnb, kampu, gostišču ali na turistični kmetiji ni tako škodljivo za okolje in si upamo trditi, da je tudi bolj zabavno, ali ne? Še vedno pa vam dajo občutek, da ste bili na pustolovščini. Poleg tega lahko izbirate med ponudniki nastanitev in destinacij z zeleno tematiko.

PODPIRATE MALA LOKALNA PODJETJA

Turizem in gostinstvo sta utrpela veliko škodo zaradi epidemije. Zatorej, pomagajmo na najboljši možen način, uživajmo v počitnicah doma, svoj denar vložimo in podprimo lokalno gospodarstvo, namesto da bi ga porabili v tujini.


VRNITEV V MLADOST

Počitnice doma, vam omogočajo, da znova odkrijete kraje, ki ste jih obiskali v mladosti. Da delite vaše spomine s počitnic v otroštvu s svojimi otroki. Obstaja tudi možnost, da vzamete s seboj tudi starše. Združite generacije in morda celo uživajte v kakšnem brezplačnem varstvu otrok!


BREZ STRESA, DA KAJ ZAMUJATE

Mogoče se to dogaja samo meni, ampak, ko se odpravljam nekam prvič, sem vedno pod ogromnim stresom, saj želim poskrbeti, da si čim več ogledam in izkusim. Pred odhodom raziskujem v nedogled, kaj vse si ogledati, kaj početi in kje jesti. Skrbi me, da je to moja edina priložnost in želim kar najbolje izkoristiti obisk. Bojim se, da ne bom kaj zamudila.

Toda ko ostanem blizu doma, tega stresa ni. Lahko obiščem, karkoli želim, kdajkoli to želim. Lahko tvegam in vem, da če mi prvič ni uspelo videti vse, se lahko preprosto vrnem spet drugič.

KUŽKOM PRIJAZNE

Če ostanete bližje domu, vas na dopustu lahko spremlja vaš štirinožni prijatelj. Ne samo, da boste s tem prihranili ogromno denarja in časa za iskanje primernega varstva za vašega hišnega ljubimca, ampak boste olajšali stres njim in vam samim, ker se ne boste ločili drug od drugega. Prav tako lahko ta druženja prinesejo veliko dragocenih spominov vsej družini.




Upamo, da smo vas prepričale in navedle dovolj razlogov, zakaj je odlično, da počitnikujete doma. A če se še vedno počutite obupani, in v želji za potovanjem daleč stran, lahko denar, ki ga prihranite s tem ko ste ostali doma, daste na stran in se odpravite na epsko potovanje, ko bo čas za to primernejši.


bottom of page