top of page

NASVETI ZA ČUDOVITE DRUŽINSKE FOTOGRAFIJE MED PUSTOLOVŠČINO


Počutim se malo staro, ko pišem ta uvod. Zelo dobro se še spominjam dni, ko smo se fotografirali in nato še dneve (ali včasih celo tedne) čakali, da vidimo dejanske fotografije, saj je bilo potrebno film razviti. Prav čudim se, da smo takrat sploh uspeli narediti kakšno spodobno fotografijo. Pravzaprav je ta fotografija precej značilna za moje slike iz otroštva - jaz sem tista v kratkih hlačah in majčki brez rokavov!


Danes je tako preprosto uporabiti kamero na naših mobilnih telefonih, z vsemi filtri in dodatki. Nekatere zagotavljajo tudi izjemno kakovost, kar pomeni, nič več slabih fotografij naših otrok s katerimi bi jih lahko spravili v zadrego, ko bodo odrasli. Nič več neskončnega čakanja, da bi videli dragoceni trenutek, samo kliknemo, dokler ne zajamemo za nas popoln posnetek in izbrišemo vse ostale.

Toda postavanje družine med neskončnimi posnetki medtem ko se zabava, zlasti ko ste zunaj in uživate v Mini Adventures pustolovščini, ni ravno razburljivo.


Zato smo povprašale vrhunsko fotografinjo, Valerijo Štramcar iz AVAI Photography v Mariboru, za njene nasvete, kako s telefonom brez prevelikega napora zajeti čimbolj naravne in zabavne fotografije družine, medtem ko uživanjem na prostem.

 

1. Najpomembneje je, da imate telefon pri roki. Nočete zamuditi popolnega trenutka, ker ste prezaposleni z brskanjem po torbici, ko poskušate najti svoj telefon. Naj bo nekje v bližini, v žepu jakne, in obvezno ga dajte na tiho, da vas ne moti. Konec koncev je to čas za družino!


2. Kupite si držalo PopSocket. PopSocket nudi boljši oprijem in prepreči, da bi telefon po nesreči zdrsnil iz roke medtem ko fotografirate. Ker se Popsocket namesti na sredo ohišja telefona, se vaši prsti popolnoma prilegajo in ga zato z lahkoto držite, palec pa ostane prost za fotografiranje.



3. Naredite več posnetkov. Pri nekaterih telefonih lahko to storite tako, da pridržite sprožilec. Dodatne fotografije lahko enostavno izbrišete. Bolje je, da imate več fotografij, kot da zamudite tisto ta popolno!


4. Osvetlitev - Ko ste zunaj, je očitno veliko svetlobe, vendar lahko neposredna sončna svetloba vrže neželene sence. Fotografirajte v senci, če je to možno. Pri fotografiranju vedno upoštevajte osvetlitev, ne bo vam žal, je ključni dejavnik za čudovite fotografije. Vadite posnetke z različno osvetlitvijo, da bolje razumete.


5. Izklopite HDR Off - HDR (High Dynamic Range - visoko dinamični razpon) je težko nastaviti pravilno in lahko povzroči, da je slika videti nenaravna in pretirana. Da boste vedeli kaj je HDR - le ta posname veliko različnih osvetlitev iste fotografije, nato jih sestavi v eno fotografijo z veliko podrobnostmi. Kar ni primerno za družinske fotografije.

6. Ponavadi fotografije niso dobre, če se fotografirani prisiljeno nasmihajo. Sami veste, kaj najbolj ustreza vaši družini in kako jih pripravite do pravega nasmeha in iskrenega smejanja. Bodisi, da "pokate frise", govorite neumnosti in šale, oddajate čudne zvoke, jih napeljujete na ples ali da se pretvarjajo, da počnejo ali so nekaj, vse kar spodbudi njihovo domišljijo, so načini, kako priti do čudovitih in iskrenih nasmehov, ne da bi jih morali prositi zanj!


7. Za povsem naravne fotografije, "fotkajte" svoje otroke ko le-ti ne vedo, da jih. To je še posebej dober namig za sramežljive otroke. Fotografirajte s telefonom v višini prsnega koša, medtem ko od daleč komunicirate z otroki, njihove oči bodo videti tako, kot da gledajo neposredno v kamero, čeprav mislijo, da gledajo samo vas.


8. Poskusite narediti čim več fotografij svojih otrok v višini njihovih oči. To sicer pomeni veliko prepogibanja in počepov, vendar to samo še poveča zabavo!

9. Super "fotka" je tudi, če ena oseba postane zvezda posnetka. Vse ostale osebe usmerijo svoj pogled k tej "zvezdi", tako da je v središču pozornosti skupine.


10. Kjer je to mogoče se izogibajte uporabi zooma in se raje fizično približajte. Fotografijo naredi veliko bolj privlačno in tudi ostrejšo. Poskusite narediti več posnetkov na različnih razdaljah, da vidite razliko.


11. Ko fotografirate svojo družino ne pozabite, da ste tudi vi del nje in da bi bilo lepo, da ste tudi vi na kateri izmed njih! Tudi če se ne marate preveč fotografirati je pomembno, da ste ujeti v trenutkih z družino. Želeli se bodo spominjati teh lepih trenutkov, ko bodo starejši - in tudi vas. Poleg tega pa, če se pred kamero/ fotoaparatom dobro počutite (ali se samo pretvarjate, da se), otrokom pomagate dvigovati njihovo samozavest ter morebitne težave s samopodobo.


12. Že obvladate umetnost fotografiranja imenovano "sebek" (selfi)? Najbolj laskave "sebke" (če še niste vajeni te umetnosti!) dosežete tako, da usmerite kamero navzdol. Telefon dvignete nekoliko višje nad obraz, z iztegnjeno roko in telefon nagnjen pod kotom navzdol proti sebi - popolno!


Upajmo, da vam bodo ti nasveti pomagali narediti nekaj vrhunskih fotografij, da boste ohranili dragocene spomine. Rade bi videle te vaše “fotke”, ko ste z družino na Mini Adventures pustolovščini, kot so primeri, ki jih najdete v naši galeriji.


Vsi ti nasveti, ki so vam na voljo pa ne pomenijo, da sedaj družini ne boste privoščili profesionalnega fotografiranja s fotografinjo kot je Valerija, ko boste želeli na domačo steno obesiti nekaj res posebnega, kar boste s ponosom pokazali, kot so primeri njenega dela spodaj.

Več o Valeriji in AVAI Photography najdete tu.



bottom of page