top of page

ČESA NISTE VEDELI O ZELO ZNANEM SLOVENSKEM JEZERU

Vsi vemo, da je Bled z jezerom eno izmed najbolj obiskanih mest v Sloveniji in da ste morda bili že neštetokrat, a dejmo ga pogledat z druge perspektive, saj je res pravi dragulj. Že sam pogled nanj je dih jemajoč ter vas popolnoma očara, zato je lahko razumeti zakaj se veliko pojavlja v potovalnih revijah kot eno izmed najlepših jezer na svetu.




Zaradi velike gužve v vrhuncu poletja je naš predlog, da ga obiščete izven sezone. Vseeno vas bo očaralo, vendar boste njegovo čarobnost lahko uživali v bolj umirjenem in lagodnem tempu.


Naš TOP nasvet je, da se podate na našo Mini Adventures pustolovščino Blejsko jezero - Legenda o Živi, ter preživite svoj čas z družino ali prijatelji malo drugače - na zabaven in edinstven način, v svojem času in s svojim tempom. Popelje vas okoli celotnega jezera, mimo zanimivih točk, z veliko priložnosti, da naredite osupljive fotografije! Lahko se kadarkoli ustavite na kavi ali čaju, ter če še niste, ne pozabite poskusiti zelo priljubljenih blejskih kremšnit!


Tukaj je nekaj podrobnosti o Blejskem jezeru, ki jih mogoče še ne veste in bi se vam lahko zdele zanimive.


o Dolgo je 2120 m, široko do 1380 m z največjo globino do 30 m. Obsega 6 km.


o Tu je leta 1966, 1979, 1989 in 2011, potekalo svetovno prvenstvo v veslanju.


o Na vzhodni strani jezera je več termalnih vrelcev (s temperaturo nikoli pod 20°C), ki se stekajo v jezero, ga s tem ogrevajo in mu dajejo zdravilne lastnosti. Zaradi teh vrelcev je uvrščen tudi med najtoplejša alpska jezera na svetu!


o Blejsko jezero ima tudi edini naravni otok v Sloveniji. Velik je nekaj manj kot hektar, na njem sta samostan in cerkev Matere Božje iz 17. stoletja, z razglednim zvonikom na katerega se lahko povzpnete.




o Na otok se lahko podate s tradicionalna ladjico imenovano Pletna, ki je ročno izdelana, ima ravno dno in barven nadstrešek. Prve Pletne so bile zgrajene v 12. stoletju. Upravlja jo pletnar s posebno veslaško tehniko, ki se prenaša v družini iz roda v rod.




o Mladoporočenci pogosto obiščejo otok, saj naj bi imel ženin srečo, če na poročni dan nese svojo nevesto po 99 stopnicah do vrha.


o Pravijo, da cerkveni zvon na otoku izpolni željo, vsakomur ki nanj pozvoni. Ljudska pripovedka o zvonu pa govori o mladi vdovi. Potem ko so ji tatovi ubili moža, je prodala vse svoje srebro in zlato ter druge dragocenosti, da je dala vliti majhen zvon. Zvon naj bi postavili v kapelo na otoku, kjer je vsak dan po moževi smrti molila. Ko so želeli prepeljati zvon na otok je zaradi nevihte, čoln z zvonom na njem, potonil na dno jezera. Vdova je vse svoje bogastvo vložila v izgradnjo nove cerkve na otoku in se preselila v Rim, kjer je postala redovnica. Po njeni smrti je papež dal vliti in blagoslovil drug zvon ter ga poslal v cerkev na otoku v spomin na vdovo.


100 metrov nad jezerom, na vrhu strme stene stoji Blejski grad, ki ima vse značilnosti pravljične srednjeveške trdnjave - s stolpi, obzidjem, jarki in teraso, ki ponuja čudovit razgled. Izvira iz 11. stoletja.



o Po legendi so Blejsko jezero ustvarile vile. Več o njej zveste na naši Mini Adventures pustolovščini, saj temelji na tej legendi!


Ste torej pripravljeni na pravo pravcato pustolovščino na najbolj pravljični lokaciji v Sloveniji?

bottom of page