top of page

PREDSTAVLJAMO VAM PIRAN

Šele po 6-ih letih obiskovanja Slovenije, sva končno imela priložnost oditi v Piran. Pa ne zato, ker si tega nisva želela, ampak zato, ker sva v Slovenijo prihajala samo za 4 tedne na leto in v tem času vedno prenavljala hišo, da sva jo pripravila na vselitev oz. preselitev, kar se je sčasoma zgodilo leta 2017.


Čakanje se je splačalo, saj v tem biseru Jadrana res ni ničesar, kar nama nebi bilo všeč.

Prvič sva Piran obiskala leta 2013 in se nato večkrat vrnila. Razen, da sva opazila več turistov naokoli je v teh letih ostal nespremenjen. Še vedno ima vse kar jaz potrebujem za popoln izlet - občudovanja vredno arhitekturo, odlično hrano in pijačo, predvsem pa čudovito pokrajino.


Ko smo začele ustvarjati Mini Adventures pustolovščine, je bil Piran med prvimi, saj mi je ostal v spominu kot odličen kraj za raziskovanje z našimi zemljevidi in namigi. Ker, priznajmo si - otroci ob pogledu na stare zgradbe običajno niso tako navdušeni kot mi, odrasli, je pa odlično, da je na voljo aktivnost v kateri lahko uživa vsa družina.



Morje je bilo presenetljivo toplo za maj.

Kar je naju najprej osupnilo je kristalno čisto morje. Če ste tako kot jaz ljubitelji plavanja v morju - boste v nebesih. Ponekod je dostop do morja nekoliko težji, a ko se potopite v to modrino pozabite na vse, pa še tako hladno ni. Od junija do oktobra temperatura vode ne pade pod 20°C, poleti pa povprečna temperatura naraste na fantastičnih 25°C, včasih še več.

Tartinijev trg s prekrasnim spomenikom njemu v čast.

Piran leži na koncu ozkega polotoka, zato dobesedno nima prostora za kakršno koli širjenje in novogradnjo. To pomeni, da je gotska beneška arhitektura in postavitev starega mestnega jedra ostala zaščitena in velja za eno najbolj ohranjenih zgodovinskih mest kjer koli na jadranski obali.

Ko sva se od morja odpravila v notranjost mesta, so naju očarale ozke tlakovane ulice, zaradi katerih imate občutek, kot da ste zavrteli čas nazaj. Pot naju je vodila na glavni trg - Tartinijev trg, ki je poimenovan po Guiseppeju Tartiniju (1692-1770), skladatelju in violinistu, kar prikazuje tudi njegov kip sredi trga. Takrat se mi še sanjalo ni, da bo ta človek glavni lik Mini Adventures pustolovščine Piran (tega sončnega majskega dne leta 2013 na koncept Mini Adventures niti pomislila še nisem). Odlično mesto za posedanje s pivom ali kavo v roki in opazovanje mimoidočih. Pravzaprav so med najinim obiskom Pirana ravno snemali bollywoodski film! Trg je obdan z impresivnimi mestnimi hišami in civilnimi zgradbami.


Če s trga malo dvignete pogled ne morete zgrešiti cerkev sv.Jurija, saj dominira obzorju. Povzpela sva se po tlakovanih stopnicah in bila nagrajena z izjemnim pogledom na pristanišče, trg in impresivno obalo.



10-15 minut strmega vzpona vodi do dobro ohranjenega mestnega obzidja iz 7. stoletja. Po njem se lahko sprehodite in uživate v prečudovitem razgledu. Na tem prvem obisku Pirana nama to ni uspelo, vendar sva se kasneje večkrat sprehodila po njem, absolutno fantastično!


Piran je bil za naju kot nalašč za pohajkovanje, občudovanje fantastične arhitekture in uličic. Izgubila sva se v nešteto ozkih ulicah, a na koncu vedno končala bodisi na obali ali na trgu, nikoli izgubljena prav dolgo. Uživala sva v sprehodu po obali, od pristanišča naokoli do Punte, kjer je svetilnik, poslušala šumenje morja in zasanjano strmela čez obzorje, včasih s sladoledom (Piran ima nekaj najboljših, kar sem jih okusila) v rokah ter se vsake toliko ustavila na pijači.



Najini večeri brez obilne večerje in nepozabnih sončnih zahodov nebi bili popolni. Kot je za pričakovati ima Piran kar nekaj odličnih restavracij z morsko hrano. Tudi obisk koktajl bara je vredno omeniti. Zvečer je v Piranu bolj tiho (no, tako je bilo že leta 2013), vendar ima bližnji Portorož pestro nočno življenje.



bottom of page