top of page

PREDSTAVLJAMO VAM KRANJ

Pred kratkim smo obiskale Kranj, četrto največje slovensko mesto - čeprav se prebivalci Kranja in Celja prerekajo, katero mesto je na tretjem in katero na četrtem mestu! Poznan je tudi kot prestolnica Alp, ter je najstarejše naseljeno mesto v Sloveniji, saj je neprekinjeno naseljen že 6.000 let!


Bile smo tam, da ponovno preizkusimo Mini Adventures pustolovščino Kranj in se prepričamo, da so vsi namigi še vedno aktualni.


Težko delo!


To je bil moj drugi obisk zgodovinskega centra mesta in Tamarin prvi. Obe sva bili prijetno presenečeni - vsaka s svojim razlogom, seveda! Ko sem bila tu prvič je bil deževen dan, zgodaj spomladi, in čeprav so značilnosti mesta osupljive tudi v takšnih razmerah, moram reči, da izgledajo veliko bolje osvetljene s poletnim soncem. Tamara je bila navdušena nad številnimi ljubkimi starimi zgradbami in zgodovino. Ni mogla verjeti, da ni obiskala mesta že prej.


Ko sije sonce je vse drugače!


In to je čar naših Mini Adventures pustolovščin. Nepričakovano ti odprejo oči in dajo čisto drug pogled na mesto. Resnično dobiš občutek kraja in te potopijo v preteklost. Oživijo mesto na način, ki ni le prijeten, ampak tudi poučen. Mogoče pa ta del obdržite zase in ga ne zaupajte svojim otrokom, ko jim predlagate Mini Adventures pustolovščino!


Ker je bil vroč dan, se je bilo potrebno ohladiti.


Kaj morate vedeti o Kranju?


Znan je tudi po največjem slovenskem pesniku dr. Francetu Prešernu. Kranj je postal varuh spomina nanj, saj je tu preživel svoje zadnje dni. Med raziskovanjem boste našli veliko zgradb, povezanih z njegovim življenjem v mestu, pred gledališčem stoji njemu v čast tudi njegov kip.

Drugi veliki kranjski možje vključujejo baročnega slikarja Leopolda Layerja (ki je del pustolovščine, na katero se boste podali), lahko obiščete hišo, v kateri je nekoč živel in delal in v kateri je danes kulturno središče.

Zgrajeno je na skalnem robu kanjona reke Kokre, ki je drugi največji v Evropi. Staro mestno jedro leži med rekama Savo in Kokro in je relativno majhno območje, ki meri le 1 km x 250 m. Na tako majhnem prostoru ima več kot dovolj znamenitosti in zanimivosti na ogled, s katerimi si zapolnite več kot le eno uro.

Kulturno bogat in obogaten z zanimivimi zgodovinskimi stavbami je idealna destinacija za našo Mini Adventures pustolovščino.


Mesto stoji na strmi pečini s čudovitim razgledom

Kaj morate vedeti o Mini Adventures pustolovščini Kranj?


Naša Mini Adventures pustolovščina v Kranju je zabaven in popolnoma edinstven način za raziskovanje kadar vi to želite in v vašem tempu. Pustolovščina vas popelje z najbolj jugozahodne točke srednjeveškega mestnega jedra – mestnega obrambnega stolpa na Pungertu, kjer je čudovita razgledna točka na kanjon reke Kokre. Sprehodite se po ulicah – samo za pešce, rešite nekaj namigov in občudujte znamenitosti, kot so Plečnikove arkade in vodnjak, ki ju je zasnoval znameniti arhitekt Jože Plečnik v 1950-ih.

Obiskali boste okolico gradu Khislstein, v samem gradu pa so razstave Gorenjskega muzeja, ki ga je ob koncu pustolovščine vredno obiskati.

V Kranju, na Glavnem trgu, je tudi ena najspektakularnejših gotskih cerkva v Sloveniji - cerkev sv. Kancijana. Tu boste našli tudi mestno hišo iz 16. stoletja in kostnico, arheološko najdišče skeletnih ostankov. Tudi Rovi pod Kranjem so vredni ogleda, če vam ostane čas (oglasite se v TIC Kranj za informacije).

Smo prebudile vaše zanimanje? Zakaj ne bi z vašimi najbližjimi preizkusili Mini Adventures pustolovščine Kranj - V iskanju tihožitja?Kommentare


bottom of page