top of page

PREDSTAVLJAMO VAM GRAZ

Graz (Gradec) je drugo največje mesto v Avstriji, zato ga obiskovalci, ki se raje odpravijo na Dunaj ali Salzburg, pogosto spregledajo. To je prava škoda, saj ima Graz raznoliko ponudbo in je ravno prave velikosti za raziskovanje peš.Zelo sodobno mesto v simbiozi s starim. Ima moderno oblikovane zgradbe, živahno umetniško sceno, "trendi" trgovine, bare in restavracije. Tu se novo in staro dobro dopolnjujeta in mu dajeta vzdušje Mediterana. Je živahno mesto, predvsem zaradi dejstva, da je populacija študentov zelo velika, saj so v mestu štiri srednje šole in štiri univerze.


Njegovo zgodovinsko središče (Altstadt) je eno najbolje ohranjenih mestnih središč v srednji Evropi in je del UNESCO-ve svetovne dediščine, poln ozkih kamnitih ulic, čudovitih trgov in mestnih hiš.

Naš nasvet, kako najbolje izkoristit obisk Gradca je, da se odpravite na našo Mini Adventures pustolovščino Gradec - Stopnišče sprave. Popoln način, da kvalitetno preživite svoj čas - je zabavna in edinstvena izkušnja, ki jo opravite v svojem času in v svojem tempu, popelje vas po vseh glavnih znamenitostih središča mesta. Ob tem pa pusti dovolj časa za raziskovanje čudovitih trgovinc, galerij in muzejev.


Katere so torej glavne znamenitosti Gradca, ki si jih je zagotovo vredno ogledati?


· Otok na Muri (nemško: Murinsel), umetno narejen lebdeči otok na reki Muri.


· Mestna hiša ( Rathaus).


· Poslikana hiša (Gemaltes Haus) je v celoti prekrita s freskami (poslikal jo je Johann Mayer, leta 1742).

· Deželna orožarna (Landeszeughaus) je največja te vrste na svetu.


· Deželna hiša (Landhaus) - sedež parlamenta pokrajine Štajerske, je palača v lombardskem slogu. Primer ene izmed najpomembnejših renesančnih arhitektur v Avstriji, zgradil pa jo je italijanski arhitekt Domenico dell'Allio med leti 1557 in 1565.· Katedrala (Domkirche) je redek spomenik gotske arhitekture. Nekoč je bilo na njenih zunanjih stenah veliko fresk, danes pa jih je ostalo le nekaj. Tako kot "Slika kopenske kuge" (Landplagenbild), ki je bila naslikana leta 1485. Prikazuje kugo, kugo kobilic in invazijo Turkov, ki so v mesto udarile leta 1480. Hkrati pa je najstarejši naslikan videz Gradca.


· Mavzolej cesarja Ferdinanda II. Poleg katedrale je najpomembnejša zgradba manierizma v Gradcu. Vključuje grob, v katerem sta pokopana Ferdinand II. in njegova žena, ter cerkev, posvečeno sv. Katarini iz Aleksandrije.


· Graški grad (Grazer Burg), kjer najdete podvig arhitekturnega genija - dvojno gotsko spiralno stopnišče (ki je pomemben del zgodbe v naši Mini Adventures pustolovščini Gradec). Dvojna spiralna stopnišča so izjemno redka in ta so neverjeten primer. Domačini jim pravijo "stopnice sprave", saj vodijo po ločenih stopniščih, vendar se pri vrhu združijo. Vodijo dve nadstropji v sam vrh stolpa. Stopnišče je bilo dokončano med letoma 1494 in 1500, zgradil pa ga je neznani arhitekt. Že ob odprtju je osupnilo uradnike in ljudi, in še danes navdušuje! Cesar Frederik III. je dal mestni grad zgraditi, ker je bil stari grad na hribu (Schlossberg) neudoben in premajhen. Grad je ostal njihov dom do leta 1619. Danes je sedež štajerske deželne vlade.


· Muzej sodobne umetnosti Graz (Kunsthaus) je bil zgrajen leta 2003 v sklopu praznovanja Evropske prestolnice kulture. Ustvarjalci so ga ljubkovalno poimenovali "prijateljski nezemljan", njegov slog arhitekture pa imenujejo blob (mehurčkasta) arhitektura. Skozi "šobe" na vrhu prodira dnevna svetloba v samo notranjost s severa. Del, ki je obrnjen proti vzhodu, pa kaže pogled na sloveči stolp z uro kot del razstave!

· Grajski hrib (Schlossberg) - hrib, ki dominira nad zgodovinskim središčem (475 m visoko), mesto porušene trdnjave, s pogledom na Gradec.


· Stolp z uro (Uhrturm) je simbol Gradca. Stoji na vrhu grajskega griča.


· Vzpenjača(Schlossbergbahn) - tirna vzpenjača, ki vodi na vrh Grajskega griča.Poleg vsega tega, ali veste, da je Gradec dom dveh velikih trgovskih verig - Ikea in Primark – ter, da se je v bližini Gradca rodil in odraščal Arnold Schwarzenegger, v Thal bei Grazu (2km stran)? Imajo celo muzej s številnimi eksponati, ki prikazujejo njegovo izjemno kariero.


Ste torej pripravljeni na pravo pustolovščino v Gradcu, ki so jo poimenovali "prestolnica užitka"?


Mini Adventures pustolovščino lahko kupite tako, da kliknete tukaj in se odpravite na raziskovanje, kadar koli želite!

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page