top of page

8 NEPRECENLJIVIH DRUŽINSKIH AKTIVNOSTI ZA DALJŠA POTOVANJA

Ste ena izmed mnogih družin, ki bodo to poletje dopustovale znotraj naše prelepe države ali pri naših sosedih?

Ali vas misel na neskončne ure v avtu z otroki napolnijo z grozo? Vam besede "Ali smo že skoraj tam?" zvonijo v ušesih!?Brez panike, sestavile smo seznam preizkušenih aktivnosti za vse starosti, s katerimi bo čas v avtu minil kot bi trenil, brez stresa in nervoze, vsaj s strani otrok ne. Če pa bi lahko še kaj naredile v zvezi s cestnimi deli in prometom – bi bila to zmagovalna kombinacija! Ker so vse aktivnosti brez uporabe zaslonov, so odličen način, da počitnice začnete, kot jih želite nadaljevati - s kvalitetnim druženjem in preživljanjem časa z družino.


1.Kdo sem jaz? /Kaj sem jaz?

Za to igro potrebujete le nekaj samolepilnih lističev in pisalo. Eden izmed vas napiše ime znane osebe ali lika iz risanke, žival (pravzaprav karkoli) na listič in ga nalepi na čelo nekoga od ostalih. Oseba z lističem na čelu, mora nato postavljati vprašanja z da ali ne odgovori, da bi ugotovila, kaj je.

Najbolje je, da na začetku postavite temo za mlajše otroke, vendar lahko za to igro določite kakršna koli pravila.


2. Štetje

To igro smo se velikokrat igrali, ko smo bili otroci. Običajno smo šteli avtomobile in sigurno lahko uganete, kdaj je to bilo, če vam povem, da smo šteli večinoma rdeče in rumene avtomobile. JAAAA, bila so osemdeseta! Odlična igra za daljše vožnje, saj se vaši otroci res osredotočijo na zunanjo okolico. Samo recite jim naj začnejo šteti karkoli: zgradbe, srebrne avtomobile, določene avtomobilske znamke, avtomobile z določeno oznako kraja itd. Zmagovalca lahko dobite tako, da v naprej določite število npr. Kdo bo najprej uspel našteti 20 zelenih avtomobilov?


3. Kaj bi raje?

Odličen način, da spoznate, kako delujejo vaši otroci in seveda tudi vaš partner/ka! Glede na starost otrok v avtomobilu so vprašanja lahko preprosta, "Ali bi raje bil mačka ali pes?" ali tako zapletena kot: "Ali bi raje živel brez nog ali brez občutka okusa?"


4. Zapojte vsi skupaj!

Radijsko postajo ali vaš najljubši CD navijte na ves glas in vsi skupaj zapojte. To resnično dvigne duha in razveseli otroke (in starše) po urah vožnje.


5. Registrske tablice so zakon

Preprosta, a zabavna igra, ki se opira na domišljijo. Spet odličen vpogled v dogajanje v glavah vaših otrok! Najbolje je, da določite pravila, ki ne dovoljujejo grdih ali nesramnih besed.

V tej igri igralci izmenično obrazložijo pomen črk/oznak na registrskih tablicah avtomobilov. Na primer, "LJ" bi lahko pomenila "Listje Jeseni" ali "Limone Jokajo." Lahko naredite tudi tekmovanje, zmagovalec pa je tisti, ki iz začetnic sestavi najbolj smešno razlago.


6. Kje smo?

Ta aktivnost omogoča potnikom na zadnjih sedežih, da sami odgovorijo na vprašanje "Ali smo že skoraj tam?". Oborožite jih z zemljevidom na katerega lahko predhodno vrišete smer vožnje, nato pa naj sami uporabijo svoje spretnosti, kot so opazovanje imen mest na tablah ob cesti, na oznakah za izhod iz avtoceste in morda jim celo dovolite, da pogledajo v navigacijski sistem (GPS), tako bodo ves čas vedeli, kje so in koliko je še do cilja.

Če želite otroke angažirati še bolj jih spodbudite, da med vožnjo označijo različna mesta, mimo katerih se peljete na vaši poti, in označijo pot z barvicami ali voščenkami. Lahko pa si vzamete malo več časa in pripravite kartončke z imeni mest, kot si sledijo na poti, jih s kljukicami pritrdite na vrvico, ki jo napnete med obema oknoma na zadnjih sedežih. Otroci pa jih lahko odstranijo iz kljukic, ko se peljete mimo teh krajev. S tem jim omogočate, da sledijo napredku poti.


7. Skulpture iz aluminijske folije

Rolica aluminijaste folije lahko v avtomobilu dolgo traja, zabavno je in tudi odrasli lahko sodelujejo. Poustvarijo lahko nekaj kar so opazili na poti, ali jih prosite, da naredijo skulpturo nečesa kar bodo videli ali počeli na počitnicah. Da bodo spoznali, da je vredno potrpeti nekaj ur v avtomobilu.


8. VOHUN NA POTI

Nova preobleka že poznane igre "Jaz-Vohun". Pripravile smo jo posebej za vas, da jo samo natisnete, lahko pa dodate tudi prazen list, da lahko tudi sami sestavite svojo igro. Lahko celo vnaprej zaposlite svoje otroke, da si jo sami pripravijo - tako jih boste resnično motivirali za igro. Samo kliknite pdf in jih natisnite kolikor želite.


Vohun na Poti
.pdf
Download PDF • 4.23MB

Imate tudi vi kakšne zanimive aktivnosti, ki jih počnete z otroki na daljših potovanjih? Delite z nami vaše najljubše tako, da jih napišete v komentar. Lepe počitnice vam želimo!Comments


bottom of page