top of page

7 razlogov, zakaj je dobro “ne odrasti”


Pred kratkim smo prejele sporočilo gospoda, ki pravi, da se je na Mini Adventures pustolovščini, v kateri je nedavno sodeloval, spet počutil kot otrok. Seveda v pozitivnem smislu!


To nam je dalo misliti in med raziskovanjem smo naletele na ta citat Georgea Bernarda Shawa, irskega dramatika. "Ne prenehamo se igrati, ker se postaramo; postaramo se, ker se prenehamo igrati. "


Dovoliti otroku v nas, da vsake toliko časa pride na plan, je

lahko zelo dobro za nas. Morda moramo biti večino časa

odrasli, vendar bi si morali dovoliti, da se občasno izognemo odgovornosti odraslih. Ker, dejmo se sprijaznit, odrasli smo lahko zelo dolgočasni!


Če vas še moramo prepričevati, da se je res dobro odklopiti in se vrniti nazaj v čevlje otroka, je tu 7 razlogov, zakaj to storiti -


1. Zmanjšuje stres. Ena največjih prednosti obnašati se kot otrok je, da lajša stres. Tempo življenja je vse bolj zahteven in hitrejši kot kdajkoli prej. Zato ni boljšega načina kot se odklopiti in početi nekaj otročjega. Lahko je nekaj čisto preprostega, kot so čečkanje, plesanje ali petje ob poslušanju glasbe. Ali pa morda le igranje s svojimi otroki, ko pridete iz službe, tudi če to traja le 10 minut.

2. Ker je zabavno! – Kaj bi lahko bilo bolj zabavno kot storiti nekaj norega in neumnega, pa čeprav le doma in z otroci. Naši najljubši spomini na otroštvo so tisti, ta zabavni, ko smo s starši kaj ušpičili in se nasmejali. Otroci bodo ob tem otročjem obnašanju odraslih uživali še bolj kot vi sami.



3. Nas poživi! - Starost je lahko stanje duha. Če menimo, da se staramo, se bomo tako tudi obnašali. Uživanje v nekaterih otroških dejavnostih je lahko odličen način, da se spet počutite mlajši.

4. Nam da energijo. - Otroci so prepolni energije. Na žalost preživimo veliko časa neaktivni, kar ni dobro za naše zdravje in kondicijo. Sodelovanje v nekaterih aktivnih igrah nam lahko pomaga ohranjati kondicijo in povečati raven energije. Zatorej, vzemite psa in se odpravite na tek ali se igrajte igre z otroki v parku (npr. med dvema ognjema, ristanc,..). Ali še bolje, ta vikend se odpravite na Mini Adventures pustolovščino!



5. Lažje razumevanje. - Ni enostavno razumeti kako razmišljajo otroci. Kar se odraslim zdi majhna in nepomembna stvar, je lahko otrokom še kako veliko zadeva. Če se spustite na njihov nivo, se obnašate malo otročje, vas lahko spomni, kako otroci vidijo stvari in jih boste lažje razumeli in spoštovali njihove skrbi.

6. Manj kompliciranja. - Druga velika stvar pri navezovanju stika z našim notranjim otrokom je ta, da nam omogoča, da še malo uživamo v preprostosti otroštva. Odrasli znamo zapletati stvari! Otroci vidijo stvari kot zelo preproste in enostavne, lahko se malo zgledujete po njih in ne komplicirate!

7. Pomaga povečati naše samozavedanje. - Otrokom to ni položeno v zibko; to se naučijo skozi izkušnje. Pomislite, kolikokrat niste kaj naredili zaradi tega, kar bi lahko drugi rekli, ali pa zaradi strahu, da boste izgledali neumno. Otroci teh skrbi nimajo. Bodite takšni kot otroci, pogumno naprej in počnite kar si želite!


Želimo vas spodbuditi, da ostanete mladi po srcu.

In ne pozabite, da so odrasli, ki se veliko smejijo videti mlajši. Zabava in smeh lahko olajšata breme vsakdana. Postarajte se, če se že morate - a nikoli ne odrastite!

bottom of page