top of page

PRAZNOVANJE SPOMLADANSKEGA ENAKONOČJA PO SVETU

Zdi se, da je pomlad v Slovenijo prišla malo zgodaj. Temperature so v tem tednu segle že do 19°C, drevesa se počasi prebujajo in narcise so zunaj. Prelepo za oči in ogreje srce.Slovenci radi slavimo pomlad, saj pričnemo že s pustovanjem, običajem, ki bi naj odgnal zimo in priklical pomlad. Koledarska pomlad traja od 21. marca (pomladansko enakonočje) do 21. junija (poletni solsticij – sončni obrat). V tem obdobju se odvijejo številni običaji in prazniki povezani s pomladjo. Gregorjevo - dan ko se ptički ženijo, ima za nas slovence podoben pomen, kot ga ima Valentinovo v Ameriki – praznik zaljubljencev. Nekdaj smo ta praznik praznovali na prvi pomladni dan (21. marec), po koledarski spremembi, ki jo je uvedel Gregor Veliki, pa gregorjevo danes praznujemo 12. marca. Praznik je svoje ime dobil po svetniku Gregorju Velikem, ki naj bi po ljudskem izročilu prinašal luč ter s tem pozdravljal sonce in pomlad. Na predvečer gregorjevega še marsikje otroci v vodo spuščajo s svečkami razsvetljene barčice in hišice, imenovane »gregorčki«.


Spomladansko enakonočje je letos 20. marca in pomeni uradni začetek pomladi na severni polobli. Je dan, ko sta dan in noč enake dolžine. Praznovanja se dogajajo po vsem svetu. Predstavljamo vam nekaj različnih praznovanj enakonočja po svetu.


Anglija

Druidi, Pogani in Wiccani (čarovniki/ce), ki črpajo prepričanja iz številnih starodavnih religij, ki častijo naravo, se bodo zbrali ob zori v Stonehengeu na zahodu Anglije. Opazovali bodo kako sonce vzide nad starodavnimi kamni, za katere se domneva, da so jih tam postavili pred 5.000 leti. Ta pomladni festival enakonočja imenujejo Ostara in ga praznujejo s pitjem zeliščnih zvarkov, za katere verjamejo, da čistijo kri, ter z igranjem glasbil.Poljska

Na Poljskem so zime še posebej ostre, zato je pomlad dobrodošla. Poljaki to storijo tako, da simbolično pokopljejo zimo. Otroci izdelujejo slamnate podobe Marzanne, ledene deklice. Oblečejo jo v poročno obleko in ji postavijo venec na glavo, nato pa jo vržejo v reko ali jezero ali jo prižgejo. Ko je ni več, zbirajo rože in veje ter jih okrasijo s trakovi in ​​kroglicami, da bi jih pozdravili v novi sezoni.


Turčija

Kurdi praznujejo novo leto ob spomladanskem enakonočju. Na predvečer enakonočja Kurdi v Turčiji prižgejo kres, da bi simbolizirali prehod temne zimske sezone in prihod svetle pomladne sezone. Na sam dan nosijo nova oblačila, nabirajo spomladansko cvetje in pojejo, plešejo, recitirajo poezijo in razbijajo keramične lončke za srečo. Številne družine iz mesta potujejo na podeželje, da bi bile eno z naravo in videli prve poganjke pomladi.


Afganistan

Zaratustrin festival Nowruz (kurdsko novo leto) praznujejo v Afganistanu ob spomladanskem enakonočju. Na ta dan se tradicionalno pije pijača, narejena iz sedmih sadežev in oreščkov, pečejo se ogromne količine piškotkov. Te pogosto vzamejo seboj na piknik na podeželje, kjer spuščajo zmaje - njihov najljubši hobi.


Sicilija

Stara italijanska legenda pravi, da so se ženske na dan spomladanskega enakonočja odpravile na vrtove Adonis in posadile semena, da bi simbolizirale novo rast in ponovno rojstvo. Ta običaj je še vedno živ na Siciliji. Ženske še vedno sadijo semena pšenic, zelenjave in cvetov v lončke in košare. Ko začnejo rasti na stebla privežejo rdeče trakove in ​​jih na veliki petek položijo na grobove, da bi pokazali, da bo življenje vedno zmagalo nad smrtjo.


Belorusija

V Belorusiji spomladansko enakonočje pomeni vrnitev ptic v domovino. Za dobrodošlico okrasijo drevesa s trakovi in papirnatimi pticami. Pečejo tudi kruh v obliki ptic, ki ga/jih nato odnesejo ven, da jih vržejo v zrak.

Indija

Indijski festival Holi zaznamuje prihod pomladi in se praznuje zelo blizu spomladanskega enakonočja. Najbolj priljubljen praznik indijcev, je praznik barv, praznovanje plodnosti in ljubezni. Prav tako je običaj kurjenje lesa in potičk iz gnoja, ki simbolizirajo zmago dobrega nad zlim.
Kitajska

Na dan spomladanskega enakonočja ljudje po vsej Kitajski igrajo igro kjer postavljajo jajca. Komur uspe, da jajce obstoji pokonci, pravijo, da si je prinesel srečo. Ta igra naj bi se v času spomladanskega enakonočja igrala na Kitajskem že 4000 let. Otroci jajca s katerimi se bo igralo tudi okrasijo.

Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page