top of page

PRIROČNI NASVETI KAKO MOTIVIRATI SAMEGA SEBEZdaj ko je Velika noč za nami, me zanima koliko od vas po začetnem uživanju v prostih dneh že občuti pritisk karantene in omejitev, ter se morate zdaj res motivirati, da dejansko opravite kakšno stvar in vzpostavite nekakšno rutino?


Gledanje kino uspešnic v nedogled, odkrivanje in igranje najnovejših iger na vašem telefonu ter praznjenje hladilnika na vsake pol ure se pač ne more nadaljevati - a ne? Ogromna količina ljudi pozitivno sprejema socialno izolacijo. Na družbenih omrežjih lahko vidimo, kako z otroki vsak teden izvajajo neverjetne dejavnosti, izzive in opravljajo naloge, ki so si jih že več let želeli. Res jim iz srca privoščim, toda kaj, če ste eden tistih, ki se vsak dan spopadate s tem, da sploh kaj postorite, ko se zdi, da se je svet (razen naših čudovitih zdravstvenih delavcev in seveda vseh ključnih delavcev 👏👏👏) skoraj ustavil?


Resnica je, da je o stvareh, ki si jih želiš/mo početi, veliko lažje razmišljati, kot pa jih dejansko izpeljati. Vse se začne z motivacijo in iskreno vam povem, da se v zadnjem času moram resnično truditi na tem področju. Enostavneje je ležati na kavču in razmišljati o vseh stvareh, ki jih bom/o naredili… enkrat že. Odlašanje je v zadnjem času moje drugo ime.

Torej, s tem zelo jasno v mislih in s prazničnim vikendom za menoj, sem si nekako postavila rok, da se mi stvari počasi začnejo premikati, zato sem se odločila, da ubijem kar dve muhi na en mah (napišem blog in se motiviram!) z iskanjem nekaj strokovnih nasvetov, kako lažje in bolj prijetno doseči cilje.


V želji, da bomo prijaznejši do sebe, upam da bodo ti nasveti zmanjšali nepotreben pritisk, ki ga izvajamo sami nad seboj, in bomo lažje nadaljevali z naslednjo stopnjo družbene izolacije.


1. Ocenite zakaj.

Poglejte naloge pred vami in ugotovite, zakaj jih želite doseči. Zapišite si jih nekaj, npr. poskrbi za telesno kondicijo ali kakršenkoli že je vaš cilj. Dobro bi bilo poimenovati realne stvari, ki jih želite - na primer, kako priti v tretje nadstropje, ne da bi se pri tem zadihali ali kako bolje spati , tako boste lažje spremljali svoj napredek in ostali motivirani, namesto da si prizadevate za odprt cilj, kot je »poskrbi za svoje zdravje". Niso vse naloge življenjskega pomena, kot kondicija ali hujšanje, pogosto odlagamo dolgočasne naloge. Če ocenite zakaj? naloge pred vami, še posebej tadolgočasne, kar jih sicer ne naredi nič bolj privlačne ali dosegljive, ampak če se vprašate, zakaj se sploh mučite?, jih boste lažje izvedli. Če ne morete ugotoviti, zakaj? potem obstaja velika možnost, da se s to nalogo sploh nebi smeli obremenjevati.

2. Preučite svoje izgovore.

Kaj vas omejuje na poti do cilja? Ne pustite, da se izgovori nadaljujejo, ne da bi jih ocenili in odpravili težavo. Niste motivirani, ker se počutite preobremenjeni, utrujeni, vas je strah, dolgčas, ste nemirni ali jezni? Mogoče dvomite v svoje sposobnosti ali niste prepričani, da imate dovolj časa?

3. Poiščite pravo okolje.

Boj za osebni prostor in druge vire z ostalimi člani družine vas lahko "bremza" pri izpolnjevanju nalog. Postavitev sistema kroženja lahko pomaga. Morda vam prostor, kjer običajno delate, trenutno ni na voljo. Je bila kavarna eden izmed krajev, kjer ste bili resnično produktivni?

Študije so pokazale, da če nas pri delu malo moti hrup iz ozadja; lahko to izboljša našo ustvarjalnost. V tem primeru si poglejte spletno stran Coffivity in poslušajte zvoke iz kavarne v ozadju (ekspresso ni vključen 😜).

4. Začnite počasi.

Začnite delati po pet minut. Pogosto bo to dovolj, da vam da zagon. Prav tako si lahko nastavite alarm na 30 minut in ta čas počnete vse čemur ste se do sedaj izogibali "na polno". Ne glede na vse, se pri opravljanju teh nalog tudi "odklopite". Ko alarm zazvoni, si vzemite 10 minutni odmor in naredite karkoli želite. Vseeno je, samo da je užitek. Po izteku teh 10 minut se vrnite na delo. Nadaljujte spet 30 minut in nato 10 minut pavze, dokler ne dokončate kar ste začeli.

5. V doseganje svojih ciljev vključite druge.

Poiščite nekoga, ki vas bo motiviral, ko boste leni. Mnogo lažje je odlašati in prelagati svoje delo, ko nikomur ne odgovarjate zato - zato vključite prijatelja ali sodelavca, da občasno preveri kako napredujete. To je veliko bolj zabavno. In še bolje je, ko lahko svoj uspeh z nekom “proslaviš”.

6. Gibajte se.

Gibajte svoje telo tako, kot bi si želeli, če bi bili izjemno motivirani za nekaj. Ta pristop k "motivaciji" se lahko zdi neumen ali surov, vendar deluje. Mene motivira glasno poslušanje moje najljubše glasbe, vmes pa se še malo zavrtim 😂.

Eden izmed najbolj podcenjenih motivacijskih trikov je preprost, sprehodite se! Potrebujete nekaj bolj prepričljivega? Študija iz leta 2017 je pokazala, da je kratek sprehod po stopnicah bolj spodbuden kot 50 miligramov kofeina.

7. Nagradite se.

Proslavite vsako še tako malo zmago! Vsakič, ko dosežete pomemben mejnik ali naredite naslednji korak k svojemu cilju, se sami nagradite. Pomagalo vam bo, da se boste na poti počutili motivirano in navdihnjeno.

8. Sprejmite poraz.

Ključnega pomena je sprejeti, da včasih stvari ne gredo kot bi morale, vendar to ne pomeni, da bi se morali predati. Čisto normalno je, da stvari včasih ne gredo po načrtu in nujno je, da to sprejmete kot del procesa.

9. Bodite prijazni do sebe.

Sočutje do samega sebe je ena najpomembnejših veščin, ki ga lahko razvijemo za svoje duševno zdravje, prav tako pa nam lahko pomaga, da ostanemo motivirani. Navsezadnje, obremenjevati se za vsako najmanjšo napako ali korak nazaj, ni način, da bi se počutili dobro in bili zadovoljni s smerjo, v katero se podajamo.

Vso srečo z dvigom vaše motivacije ... Moram reči, da sem presrečna ker sem končala ta blog. Veste kaj sledi - majhna nagrada zame! 😉Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page