top of page

KAJ LAHKO POČNETE Z OTROKI V ČASU SOCIALNE OSAMITVE!?Čeprav je izredno neprijetno, da nam korona virus omejuje gibanje, so tudi pozitivne strani trenutne situacije. Medtem ko to pišem, je pametno imeti v mislih, da so otroci doma šele nekaj dni. Zna se zgoditi, da bi bil oz. bo blog lahko povsem drugačen v naslednjih tednih!!Eden največjih izzivov, s katerimi se bomo starši srečevali v naslednjih nekaj tednih, bo, kako otroke zabavati, ko nam velik del običajnih možnosti ni na voljo. In tudi, kako uravnotežiti te dejavnosti z uporabo elektronskih naprav? Mislim, da se večina staršev zaveda, da je lahko čas, ki ga otroci preživijo pred zasloni dandanes težava in da bodo sedaj šolske obveznosti zapolnile kar nekaj tega časa.


Smernice Svetovne zdravstvene organizacije glede časa uporabe zaslonov za otroke mlajše od petih let, so omejene na eno uro na dan, dojenčkov pa temu sploh nebi smeli izpostavljati. V teh priporočilih niso zajeti šoloobvezni otroci, vendar je priporočljivo, da uskladijo uporabo le-teh z več fizičnimi aktivnostmi in da se jim določijo pravila glede uporabe.


Uporaba tehnologije je lahko del zdravega načina življenja otrok, če je uravnotežena z drugimi dejavnostmi, ki so dobre za otrokov razvoj, kot so fizična igra, branje in druženje.

Ključnega pomena za raven energije otrok, za njihov razvoj, spanje, počutje in zdravje na splošno je, da se veliko gibljejo. Ko otroci uporabljajo naprave (telefon, televizija, Play Station....) je dobro, da jih vsake pol ure spodbudite k počitku in da naprave uporabljajo v kratkih intervalih. To lahko storite tako, da jim enostavno na napravo (npr. mobilnik) nastavite alarm, ki bo pomenil pavzo in izvajanje neke aktivnosti za katere se lahko v naprej dogovorite in skupaj pripravite seznam. Izkoristijo naj tudi čisto spontane premore, npr. zmagovalen ples,...


Tu je nekaj predlogov kaj lahko počnete.


Obstaja veliko različnih dejavnosti v katerih lahko otroci uživajo bolj kot da so prilepljeni na zaslon. Prilagamo vam seznam 15-ih, ki so dovolj zabavne, da vsaj za nekaj časa pozabijo na naprave!


1. Pojdite na sprehod v naravo (seveda sami in se izogibajte stikov).

2. Pojdite en krog s kolesom.

3. Naj vam pomagajo v kuhinji.

4. Imejte modno revijo.

5. Igrajte se skrivalnice.

6. V dnevni sobi naredite improviziran disco.

7. Igrajte se z lego kockami.

8. V sobi naj zgradijo utrdbo iz rjuh.

9. Če imate vrt naj vam pomagajo pri vrtnarjenju.

10. Pobarvajte pobarvanko.

11. Skupaj preberite kakšno dobro knjigo.

12. Lov za zakladom (po hiši/stanovanju jim poskrijte različne malenkosti).

13. Skupaj specite pecivo ali piškote.

14. Naj s samolepilnimi lističi označijo vse kar se začne z določeno črko.

15. Opravite našo posebno Mini Adventures pustolovščino!


Naša posebna Mini Adventures pustolovščina je bila ustvarjena zaradi izzivov, ki so pred nami! Je pustolovščina, ki bo malo popestrila dovoljeno kratko gibanje na prostem, brez “prijateljčkov”. Če ste že naročeni na naše novičke, je ta posebna izdaja že na poti do vas. Če pa še niste naročnik (zakaj ne ?!), samo kliknite gumb TUKAJ in se prijavite na dnu strani. Preprosto!


Imate sami kakšne super aktivnosti, ki jih počnete z otroki, v tem času ki ga nismo vajeni? Napišite nam jih v komentar.


Vam je bil ta zapis všeč?! Hvaležne vam bomo, če ga delite dalje in nam pomagate pri širjenju, pošljite ga prijateljem ali ga delite na Facebooku - hvala!

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page