top of page

4 VELIKOKRAT PREZRTI SKRITI DRAGULJI, ČUDOVITI ZA ENODNEVNI IZLET!


Obstaja toliko eno in istih izrazov opisovanja potovanj in raznih destinacij, da je včasih težko resnično ceniti besede, pravzaprav - oooo, ne – tudi v naslovu jih najdete.


Tudi kadar se o Sloveniji piše v raznih potovalnih in turističnih publikacijah, se jih ponavlja kar velik del.


Pravzaprav nam med prebiranjem postane kar malo dolgčas - skriti zaklad, zelena dežela, čudovita, izven utečenih poti, edinstven čar, skriti dragulj, osupljiva pokrajina, dih jemajoča lepota…. seznam je neskončen.


Besede so seveda resnične, vendar prepogosto pišejo le o Ljubljani, Blejskem jezeru in Piranu, ko je v Sloveniji toliko več za videti kot samo te, pa ni pomembno ali ste "pravi" turist (boste prenočili) ali samo enodnevni obiskovalec!


Kar je v Sloveniji čudovito je to, da je veliko destinacij le kratko vožnjo stran in da jih imate sedaj možnost raziskati na zabaven način, z vso družino ali prijatelji, ne glede na to ali ste domačin, enodnevni obiskovalec ali tujec.


Mini Adventures pustolovščina je popoln način za raziskovanje in spoznavanje mesta na nov in vznemirljiv način.


Torej, spakirajte vse potrebno za enodnevni izlet (seveda ne smete pozabiti na Mini Adventures pustolovščino!) in se odpravite na eno izmed naših “TOP” lokacij za ustvarjanje spominov.


1. DRAGULJ: SLOVENSKE KONJICE

Poznane tudi kot "Mesto cvetja in vina" si Slovenske Konjice več kot le zaslužijo to ime. Lepo ohranjene in čiste ulice, trgi, mostovi in zgradbe so prava paša za oči.


Nahajajo se pod skrivnostno Konjiško Goro, kjer naj bi nekoč prebival zmaj, in obdane z griči vinogradov. So očarljive, avtentične in polne karakterja.


Raziščite Slovenske Konjice z ene na drugo stran mesta, pot ni dolga, popolna za mlade družine. Sodobnejši del, kjer se je včasih nahajala železniška postaja, se razteza proti trgom novega in starega mestnega jedra, ki jih ločuje reka Dravinja. Ko zapustite Mestni trg, zavijete na Stari trg, kjer se začne potok "Zmajeva slina". To je majhen potok z majhnimi mostovi, ki ločuje enosmerno ulico in območje za pešce. Stari trg ima na vsaki strani čudovite mestne hiše, ki jih od pomladi do jeseni krasijo polne okenske police pisanih cvetov. Poleg tega, da si lahko na nekaterih hišah ogledate freske, boste tu našli tudi kužno znamenje sv. Florjana s štirimi svetniki, mojstrovino iz 18. stoletja.

Velika in impozantna cerkev svetega Jurija je presenetljiva glede na velikost samega mesta, njen zvonik meri 62 m. Pri cerkvi se začne cesta rahlo vzpenjati proti griču na katerem je dvorec Trebnik, renesančni dvorec iz 14. Stoletja, s katerega je pogled na park z otroškim igriščem, kjer se lahko z otroci ustavite. Park ima tudi privlačen ribnik z mostičkom.


Ena izmed stvari, ki jih med raziskovanjem Slovenskih Konjic ne morate zgrešiti, je njen simbol - konj. Konji so v čast konja svetega Jurija. Legenda govori o tem, da je prijahal na svojem belem konju, da bi rešil deklico, ki naj bi jo žrtvovali zmaju, ki je živel na gori nad Slovenskimi Konjicami. To so ohranili kot običaj in ga vsako leto praznujejo. Simbolizirajo tudi, ko so bile Slovenske Konjice v starih časih, ko je bilo potovanje s konji edina oblika prevoza, postojanka za prevprege konj.


2. DRAGULJ: KAMNIK

Kamnik, srednjeveško mesto, je bogato z zgodovino in tradicijo. Obdajajo ga Kamniško-Savinjske Alpe, tako da dih jemajoč pogled na gore ni preveč oddaljen. Z vrha griča Mali grad, ki ga najdete v središču mesta in so ga poimenovali "Balkon Kamnika", boste naleteli na najbolj impresivne razglede.


Tu se nahaja edinstvena romanska kapela v dveh nadstropjih, ena najpomembnejših v Sloveniji, ter kar je ostalo od grajskega kompleksa iz 11. stoletja, v njem so imeli svoj sedež Bavarski grofje.


Najbolj očarljiva ulica v Kamniku je Šutna, kjer se srednjeveške hiše naslanjajo druga ob drugo in imajo še vedno obešene nekatere izmed cehovskih in rokodelskih znakov. Kar ponese vas v čase, ko je ta ulica bila dom številnih umetnikov in obrtnikov.


Ena izmed tradicionalnih obrti Kamnika, ki jo ponovno oživljajo, je izdelava lončenih izdelkov majolka. Tu se nahaja KUD Hiša Keramike, zakaj pa ne majolka. Ne morete spregledati cerkve Marije Brezmadežne, ki dominira Šutno. Ločen gotski zvonik je bil nekoč del srednjeveške cerkve.


Mestni trgi - Trg svobode, kjer so se odvijali lokalni sejmi, je obkrožen s stavbami katerih starost sega več kot 400 let nazaj, ter Glavni trg z vodnjakom na sredini, oba vredna obiska.

Hrib Žale, kjer stoji cerkev Marijine in Jožefove zaroke in Frančiškanski samostan, v katerem je približno 7000 knjig, je tudi vreden ogleda!


In ne skrbite, če vas je vso to raziskovanje naredilo lačne in žejne, Kamnik ima kar nekaj lokalov kjer se lahko ustavite, se okrepčate in zlijete skupaj z okoljem. In če imate radi nakupovanje boste sigurno našli kakšen spominek ali kaj drugega v pestri ponudbi trgovin, mnoge prodajajo znamenito keramiko tega območja.


Vas je kar popeljalo, da bi si ogledali tole čarobno mesto?


Kamnik si boste najbolj slikovito in zabavno ogledali s pomočjo naše Mini Adventures pustolovščine, kjer boste skozi namige spoznali mesto v najlepši možni luči.


3. DRAGULJ: PTUJ


Že poznate mesto Ptuj?


Ptuj je znan kot najstarejše slovensko mesto in je gledano z vidika zgodovine enako pomemben kot Ljubljana.


Pravzaprav je Ptuj tako prepleten z zgodovino, da je prepovedano kopanje tal globlje od enega metra (70 cm v samem središču) zaradi strahu pred tem, kakšni dragoceni ostanki starih časov se skrivajo pod njimi in bi jih lahko s kopanjem poškodovali!


Pravi užitek se je sprehajati po mestu saj je miren in spokojen kraj, brez gneče kot jo ima prestolnica.


Majhno in barvito srednjeveško središče lahko brez težav prehodite in raziščete skrite uličice in očarljiva dvorišča, kjer lahko obiščete majhne kavarne in se udeležite ulične umetnosti. Prav tako je polno cerkva, muzejev in samostanov ter ima impresiven grad, ki leži na 300 metrov visokem hribu s pogledom na mesto in reko Dravo. Sprehod ob reki je odličen za dušo in z mostu je čudovit pogled na grad, ki dominira nad mestom.


Za vsakim vogalom vas pričakajo izjemne zgradbe - Dominikanski samostan (zgrajen leta 1230), Dravski stolp, Minoritski samostan, Mestni stolp in veličastni Orfejev spomenik, ki je rimski spomenik in je bil v srednjem veku uporabljen za javno kaznovanje. Naj vas ne preslepi misel, da je to očarljivo mesto zgolj zgodovinsko in arhitekturno zanimivo!


Enodnevni izlet na Ptuj bo očaral vso družino - mlado in staro!


4. DRAGULJ: MURSKA SOBOTA


Četrti dragulj, ki ga razkrivamo je Murska Sobota.


Murska Sobota je majhno a gosto naseljeno najsevernejše mesto Slovenije. Je regijsko središče Prekmurja. Do leta 1918 je bila del Madžarske in je dobilo ime po madžarskem Muraszombatu (szombat pomeni sobota). S tem mislimo na tržnice in sejme, ki so jih v mestu organizirali vsako soboto.


Mestni park , v angleškem stilu urejen park z ribnikom ter otroškim igriščem, je odličen za raziskovanja. V središču parka je grad Sobota. V impresivni zgradbi iz 16. stoletja se nahaja večkrat nagrajeni Pokrajinski muzej Murska Sobota. Od tod proti Evangeličanski cerkvi vodi drevored z 200 let starimi drevesi. Veličasten spomenik zmage ni daleč od tod, nato pa le kratek sprehod do središča mesta in do tržnice, kamor so trgovci prihajali in odhajali vrsto let.

Na novo odprt Expano, je edinstven center za obiskovalce na Soboškem jezeru, le nekaj kilometrov izven mesta ter se do njega z lahkoto pripeljete s kolesom. Vožnja je primerna za celo družino, saj je pot lepa in položna ves čas. Uporabite lahko storitev Soboški Biciklin, ki vam omogoča izposojo koles iz središča mesta ali iz Expana, pa tudi z drugih točk v okoliških vaseh.


Na našem spletnem mestu www.miniadventures.si vas čaka še 17 razburljivih dogodivščin v Sloveniji ali pa se odpravite na malo daljšo vožnjo na Madžarsko, v Avstrijo ali na Hrvaško!


Če pa se naročite na naše e - novičke, boste prejemali najnovejše Mini Adventures novice in zraven še BREZPLAČNO prejeli igro, s katero boste otroke zabavali.

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page