top of page

15 STVARI, KI JIH LAHKO POČNETE Z VAŠIMI OTROCI IN NE VKLJUČUJEJO UPORABE ZASLONOV (TEHNOLOGIJE)


Prekomerna uporaba mobilnih naprav, tehnologije na splošno je eden največjih izzivov s katerimi se danes srečujejo zaposleni starši in ni samo težava s starejšimi otroki, ampak tudi z mlajšimi.


Kako zmanjšati čas, porabljen za elektronske naprave?


Smernice Svetovne zdravstvene organizacije glede časa uporabe zaslonov za otroke mlajše od petih let, so omejene na eno uro na dan, dojenčkov pa temu sploh nebi smeli izpostavljati.


V teh priporočilih niso zajeti šoloobvezni otroci, vendar je priporočljivo, da uskladijo uporabo le-teh z več fizičnimi aktivnostmi in da se jim določijo pravila glede uporabe.


Uporaba tehnologije je lahko del zdravega načina življenja otrok, če je uravnotežena z drugimi dejavnostmi, ki so dobre za otrokov razvoj, kot so fizična igra, branje in druženje.


Ključnega pomena za raven energije otrok, za njihov razvoj, spanje, počutje in zdravje na splošno je, da se veliko gibljejo.


Ko otroci uporabljajo naprave (telefon, televizija, Play Station....) je dobro, da jih vsake pol ure spodbudite k počitku in da naprave uporabljajo v kratkih intervalih. To lahko storite tako, da jim enostavno na napravo (npr. mobilnik) nastavite alarm, ki bo pomenil pavzo in izvajanje neke aktivnosti za katere se lahko v naprej dogovorite in skupaj pripravite seznam. Izkoristijo naj tudi čisto spontane premore, npr. zmagovalen ples, ko končajo stopnjo v igri.

Obstaja veliko različnih dejavnosti v katerih lahko otroci uživajo bolj kot da so prilepljeni na zaslon.


Prilagamo vam seznam 15-ih, ki so dovolj zabavne, da otroci vsaj za nekaj časa pozabijo na svoje naprave!

1. Pojdite na sprehod ali vožnjo s kolesom.

2. Naj vam pomagajo v kuhinji.

3. S prijatelji naj gredo v bližnji park.

4. Igrajte se skrivalnice.

5. V dnevni sobi naredite improviziran disco.

6. Igrajte se z lego kockami.

7. V sobi naj zgradijo utrdbo iz rjuh.

8. Če imate vrt naj vam pomagajo pri vrtnarjenju.

9. Pobarvajte pobarvanko.

10. Ustvarjajte s kuhinjsko folijo.

11. Lov za zakladom (po stanovanju jim poskrijte različne malenkosti).

12. Skupaj specite pecivo ali piškote.

13. Pripravite lutkovno predstavo.

14. Naj s samolepilnimi lističi označijo vse kar se začne z določeno črko.

15. Pojdite na Mini Adventures pustolovščino in postanite pustolovci za en dan!


Mini Adventures pustolovščina bi morala pravzprav biti na vrhu seznama, saj je to ena najboljših dejavnosti s katero otroke potegnete stran od tehnologije, jih popeljete ven na veliko dozo pustolovščine in svežega zraka.


Raziskovanje z Mini Adventures pustolovščino je odličen način, da se ponovno povežete z družino. Otroci radi tekajo naokoli in odkrivajo namige - je vadba za možgane in telo, le otrokom tega ne povejte! Popoln družinski enodnevni izlet ali popoldanska aktivnost!


Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page