top of page

15 ČUDNIH IN ČUDOVITIH PODATKOV O NOČI ČAROVNIC (HALLOWEEN-u)

BUUUUU, spet je prišel ta čas leta!


Dnevi so vse krajši in zima počasi trka na vrata, toda ni vse turobno, saj je pred nami ena izmed naših najljubših noči v letu. HALLOWEEN !!!


Zakaj imamo rade Noč čarovnic? No, malo je podobna nam - je vznemirljiva,očarljiva, neškodljiva zabava za mlade in stare!


Čeprav so mnogi mnenja, da je noč čarovnic preveč skomercializirana in predraga (noč čarovnic ni ravno poceni “špas”), se težko izognemo navdušenju nad vsem dogajanjem. Preprosto rade opazujemo kostume otrok in odraslih, ter jim z veseljem privoščimo sladkarije, če pozvonijo na naša vrata!


Začele smo razmišljati - kaj pravzaprav sploh je Halloween - Noč čarovnic?! Odkrile smo kar nekaj zanimivih dejstev, ki jih enostavno moramo deliti z vami!


1. Noč čarovnic izvira iz Irske, njeno priljubljenost v ZDA pa pripisujejo irskim priseljencem, ki so jo uvedli v 19. stoletju.

2. Noč čarovnic se je začela kot poganski festival v čast mrtvim. Konec oktobra se je leto končalo in novo leto se je pričelo novembra. To so praznovali s prižiganjem čistilnih kresov (imenovanih Samhain). Toda noč, preden so se Samhainove duše umrlih začasno vrnile na svoja ognjišča, so se duhovi in demoni lahko svobodno gibali po zemlji.

3. Ljudje, so se preoblekli v duhove in druge grozne stvari, da bi se lahko neopaženo sprehajali med pravimi duhovi, ki so se takrat gibali po ulicah.

4. Mladi bi se oblačili v kostume, hodili od vrat do vrat, in prosili za hrano ali denar v zameno za petje, recitiranje, ples ali druge "trike" - od tu tradicija "nabiranja" sladkarij.

5. Namesto buč so izrezovali repo in celo krompir.

6. V Avstriji je na Noč čarovnic običaj, da predno se odpravijo spat, pustijo na mizi kruh, vodo in prižgano svetilko. Nekoč so verjeli, da bodo te stvari dobrodošlica za mrtve duše, ki pridejo nazaj na zemljo.

7. Črna in oranžna barva sta povezani z nočjo čarovnic, saj je črna simbol smrti, oranžna pa simbol jeseni, moči in vzdržljivosti.

8. Govori se, da če nosite oblačila obrnjena navzven in hodite nazaj na noč čarovnic, boste ob polnoči zagotovo videli čarovnico.

9. Domneva se, da je Noč čarovnic nastala leta 4000 pr.n.š .; že več kot 6.000 let nazaj!

10. Ste vedeli, da se buče uvrščajo med sadje in ne kot zelenjava!

11. Najtežja buča na svetu je zrasla na vrtu v Švici in je tehtala ogromnih 951 kilogramov - toliko kot majhen avto!

12. V Nemčiji na Noč čarovnic skrijejo nože. To storijo zato, da duhovi, ki se vrnejo na zemljo nebi škodili živim.

13. Najbolj priljubljene otroške preobleke so princeske in super junaki. Odrasli se pogosteje oblačijo kot čarovnice, najbolj priljubljen kostum za pse leta 2018 pa je bila buča.

14. Ne bojte se pajka na noč čarovnic: to naj bi bil duh umrle ljubljene osebe, ki bdi nad vami.

15. Naša najljubša šala za noč čarovnic je - Zakaj je bil vampir slabe volje? Spil je preveč B negativ!


Želimo vam fantastično Noč čarovnic; kakorkoli jo že boste preživeli. In če bi radi obiskali malce bolj grozovita mesta na Mini Adventures pustolovščini, bi morale biti na vašem seznamu naslednje lokacije:


Maribor - Rešite namig pri Sodnem stolpu na območju Lenta. Stolp je povezan s čarovnicami, saj so tukaj sodili ženskam, za katere so verjeli, da so čarovnice.

Kranj - Nič ni bolj grozno kot množica trupel. To je Kostnica v Kranju, kjer lahko vidite veliko kosti starih več tisoč let. Sigurno je vredno skočiti v Gorenjski muzej v mestni hiši in si sposoditi ključ. Razstava tam pripoveduje zgodbe prebivalcev Kranja še iz časov Keltov, Rimljanov in germanskih plemen! Videli boste tudi informacije o najdbah iz arheoloških izkopavanj, ki so potekala na najdišču.

Kamnik - Govori se, da duh grofice Veronike preganja območje Mali Grad še dandanes. Meščanom ni hotela dati denarja, ko so gradili cerkev. Preklela jih je, sama pa se po nesreči spremenila v pol žensko in pol kačo. Tla so jo pogoltnila z njenim zakladom vred. Govori se, da naj bi bila še vedno ujeta v hribu pod svojim gradom, kjer varuje svoje zlatnike.

Comentários


Os comentários foram desativados.
bottom of page