top of page

ČE SI TUDI TI OSTAL/A ČEZ NOČ DOMA Z OTROCI, TI BODO TI NASVETI PRIŠLI PRAV!


Ne vem kako se počutite vi, ampak jaz še vedno čakam, da se zbudim in se zavem, da je ta pandemija in vse povezano z njo le sanje....... Ne spomnim se vseh podrobnosti teh sanj - povem vam pa, da se zbudim čisto prepotena, kričim, skratka - nočna mora!


Obdobje v katerem smo trenutno je precej žalostno in za marsikoga kar velik izziv. In tudi tiste, vsakodnevne stvari, kot so dinamika

družine in spopadanje s tem, da smo kar

naenkrat cele dneve doma , zna biti zelo zahtevno in obremenjujoče.


S tem v mislih in z mislijo na otroke, ki se soočajo z daljšim obdobjem šolanja od doma, smo malo pobrskale kaj vse se lahko počne, da vsaj malo olajša življenje mamicam ali/in očkom.- Držite se iste rutine - kjer je to mogoče! Kot je očitno, odhod v šolo in vrtec odpade, vendar če imate že neko utečeno navado med tednom, kot je - kdaj vstati in kdaj oditi v posteljo, kaj in kdaj zajtrkujete itd. - ohranite to enako.


- Potrudite se in si omejite čas, ki ga boste čez dan preživeli za računalnikom. Vabljivo je biti ves dan na svojem pametnem telefonu, tablici ali računalniku, vendar dajte vse od sebe, da to ne bo oviralo kvalitetnega časa z otroci ali obveznosti.


- Preoblecite se iz pižame! Čeprav ste doma in vas nihče ne bo videl, so pižame narejene za spanje - ne pa za vodenje gospodinjstva, kar je zdaj vaša/naša naloga.


- Ne pozabite piti - biti doma z otroki ves dan je res čudno, brez možnosti za odhod na kavo ali odklop, ki bi ga običajno izkoristili v službi.


- Telovadite. V to vključite celo družino!


- Ostanite povezani z zunanjim svetom – današnja tehnologija nam to omogoča.


- Naspite se! Zelo je mamljivo ostati pokonci in gledati vaše najljubše serije dolgo v noč, ker ni potrebno zgodaj vstati naslednji dan. A kmalu boste ugotovili, da je biti doma zaposlitev za polni delovni čas.


- Sprijaznite se, da vse ne more biti pospravljeno. Ne sekirajte se!


- Otroke naučite, kako se igrajo sami, da boste lahko imeli čas za hišna opravila ali imeli nekaj časa zase.


- Vsak dan si vzemite nekaj časa zase, da napolnite baterije. To lahko storite tako, da greste sami na krajši sprehod (če se le da), naredite kakšno vajo, malo pobrskate po socialnih medijih ali "počvekate" s prijatelji ali sodelavci.


- Če kdo v družini še vedno lahko hodi na delo, naj vam ne nalaga dodatnih obveznosti. Saj ste že polno zasedeni s celodnevnim animiranjem otrok ter osnovnimi stvarmi, kot so pospravljanje, kuhanje...!


- Če ste vi tisti starš, ki še vedno dela - otrokom ne dajajte nobenih predlogov o možnih aktivnostih, ne da bi se najprej posvetovali s partnerjem, ki ostaja z njimi doma! Otroci se bodo navdušili nad idejo in če je ne bo tisti starš, ki bo ostal doma v možnosti, da jo izpolni bo to vrglo nanj slabo luč.


Sprijaznimo se, trenutno imajo ljudje po svetu hujše težave, kot so te, da se cele dneve zadržujemo doma z našimi otroki.


Nekaj časa nazaj sem gledala resničnostno oddajo na televiziji v Veliki Britaniji, kjer so današnjo/moderno družino postavili v dom iz preteklosti. Morali so živeti vsakdan tako, kot je to počela družina v različnih obdobjih desetletja nazaj. Najbolj so jim bila všeč sedemdeseta! Veste, takrat je imela Velika Britanija tridnevni delovni teden (ne bom vas dolgočasila z razlogi, zakaj), kar je pomenilo, da so imeli veliko več časa, da ga preživijo kot družina - vsem je bilo to obdobje izredno všeč, in to je ojačalo in povezalo družino na načine, na katere se niso zavedali, da je mogoče.

Torej verjamite, da v vsej tej zmedi današnjih dni, obstaja tudi veliko pozitivnega! Morda primerna tema za drug blog v prihodnjih tednih?Comments


Commenting has been turned off.
bottom of page